کتیرا tragacnth
کتیرا صمغی می باشد . در اثر شکاف طبیعی یا مصنوعی به وجود می آید . در صنایع نساجی . کاغذ سازی . و کفاشی و تهیه چسب استفاده می شود .
در اکثر نقاط ایران عزیز مخصوصاْ مشهد مقدس.اصفهان.مرکزی .خوانسار.اراک.خمین.گلدره. سبزوار . سلطان آباد . تربت حیدریه . کرمان . ملایر . کردستان و شیراز به دست می آید .
مسکن درد کلیه و مثانه بوده و از حرارت ادار می کاهد و برای افراد لاغر خوب است چون اثر چاقی دارد . خوردن کمی از کتیرا جدار معده و روده ها را روغن می زند . خون را رقیق و اصلاح می کند . برای درمان سرفه و نرم کردن سینه و گلو و زخم شش و گرفتگی تجویز می شود .
نرم کننده و تقویت کننده پوست . ضد موخوره و شفاف کننده و حالت دهنده مواست .
خیلی بیشتر در باره کتیرا بدانیم .
از
بعضی انواع «گون» در اثر شکاف طبیعی یا مصنوعی به دست میآیم، برای تهیه
من معمولا «گون» را تیغ میزنند، تمام گونههای گون، کتیرا دارند. ولی
معمولا انواع پر صمغ را که گون کتیرا با علف کتیرا نامیده میشوند انتخاب
میکنند. من یکی از اقلام صادراتی ایران هستم و در صنعت موارد استعمال زیاد
دارم. من در آب حل نمیشوم، ولی آب را به خود جذب کرده متورم شده و به
صورت صمغ و چسب در میآیم. در صنایع نساجی، کاغذسازی و کفاشی از من جهت
تهیه چسب استفاده میشود، و در اکثر نقاط ایران، مخصوصا مشهد، سبزوار،
سلطان آباد،تربت حیدریه، کرمان، ملایر، کردستان، و شیراز به دست میآیم در
ایران حدود پانصد گونه «گون» مول کتیرا به عمل میآید، و در حقیقت در هر
نقطه ایران نوعی خاص وجود دارد. صمغ من کمی تفاف، بیمزه و لزج است، و به
رنگهای سفید، زرد، قهوهای کم رنگ و قهوهای پررنگ دیده میشود. سه نوع من
در بازار معروف است: کتیرای ورقی، کتیرای معمولی و کتیرای مفتولی. نوع ورقی
من از تیغ زدن ساقه به دست میآید. کتیرای مفتولی را از فرو بردن سیخ یا
میخی در ساقه فراهم میسازند، و کتیرای معمولی که چندان مرغوب نیست به شکل
لوله یا مدور است. قسمت عمده محصول ایران کتیرای ورقی است.
خوردن کمی از
من جداره معده و رودهها را روغن میزند و همراه با ادویه، از مضار وحدت
آنها میکاهد و خون رقیق را اصلاح میکند. کمی مسهل است، ضماد من ورمهای
سخت را نرم میکند، سرمه من با ادویه جهت زخم چشم مفید است. خوردن من با
شیر تازه جوشیده، خونریزی سینه و معده را بند میآورد. مکیدن من برای سرفه و
نرم کردن سینه و گلو و زخم شش و گرفتگی آواز تجویز میشود و چون با عسل
مرا مخلوط کرده حب یا قرص نمایند و در دهان گذاشته، پس از مکیدن آب آن را
فرو برند، جهت امراض سینه و گلو مفید میباشم، خوردن من مقوی معده بوده،
برای درمان ورم معده و روده مفید است.
مسکن درد کلیه و مثانه بوده، و از حرارت ادرار میکاهم. من از سمیت داورهای سمی میکاهم.
برای
چاق شدن اشخاص خیلی لاغر به آنها دستور دهید که روزانه کمی از مرا با مغز
بادام و نشاسته به صورت پاستیل در آورده، میل نمایند و بعد نارگیل را در
شیر جوشانده، روی آن بنوشند. در استعمال خارجی مالیدن من پوست را نرم
میکند، ترک لب را التیام میدهد، و مالیدن آن با سرکه لکههای پوستی و کک و
مک را برطرف میسازد، و برای برص نیز تا اندازهای مفید میباشد، و با مهر
گیاه از چند شقه شدن مو جلوگیری میکند. شستن موهای خشک با من و زرده تخم
مرغ بسیار نافع بوده، و از شکنندگی آن جلوگیری مینمایم و شوره را بر طرف
میسازم. ضماد من با گوگرد جهت جرب و آکله بسیار نافع است.
در داروسازی
جدید، مرا جهت معلق نگاه داشتن داروهای غیر محلول و تهیه قرصهای صمغی و
برای نرم کردن سینه به کار میبرند و همچنین برای تهیه «موسیلاژ»ها و گرد
کتیرا از من استفاده میشود.
گون «بر وزن لبن»
فارسی من گون است، به
من علف کتیرا هم میگویند. من بوتهای علفی بوده، و انواع من بیشتر خاردار
میباشد. به انواع من «نوارس مسواک القیاد» مسواکالمسیح، شجرهالقدس هم
میگویند. در کتب داروسازی سنتی مرا قتاو خواندهاند، ولی فارسی صحیح من گم
بر وزن قم میباشد، و در زبان فرانسوی این لغت را از فارسی گرفته، به
انواع صمغ اطلاق مینمایند و در شیراز به من بالش عاشقان گویند. خارهای
بوته من نوک تیز و خم شده به سوی پایین است، ساقه گیاه من بیخار بوده، و
مانند نی میباشد
شتر به خوردن گیاه من چندان راغب نیست، مگر در سالهای
خشکی که باران نباریده و علف سبز نشده باشد، و چون مواشی از گیاه من چرا
نمایند، فربه خواهند شد. میوه من شبیه هسته خرما است. نوشیدن آب بوته من
جهت سرفه، تنگ نفس و زخم ریه سودمند است، و چون ساقه مرا با عسل بر روی
لکههای پوستی بمالند، آنها را بر طرف خواهد نمود. ریشه گیاه من چرب بوده و
مانند مشعل میسوزد، برای پاک کردن لکههای جلدی میتوانید ریشه مرا خشک
کرده، کوبیده و با سرکه مخلوط کرده، به کار برید.
نوارس
من نوعی گون
هستم که بیشتر به من شجرةالقدس و مسواکالمسیح میگویند. من در غرب ایران
مانند کرمانشاه و همدان و کردستان میرویم، شاخههای گیاه من باریک و بلند
بوده، طول آنها به سه ذرع میرسد. برگهای گیاه من ریز دندانه دار بوده و
دارای کرکی شبیه به پشم میباشد. گلهای من زرد و خوشبو و طعم آنها تند است.
خار من مانند سوزن است. کتیرای من سرخ و قهوهای پررنگ میباشد.
نوشیدن
عصاره آبی گیاه من جهت معالجه سل و زخم ریه و ذات الجنب دارویی کم نظیر
است، و پادزهر سموم گیاهی است. ضماد بیخ من برای التیام جراحات اعصاب مفید
بوده و به همین جهت مرا شجرةالعصب هم نامیدهاند. جوشانده و دمکرده شکوفه
من جهت درد اعصاب و گرفتگی اعضا و در رفتگی استخوان و عضلات مفید میباشد.
جوشانده گیاه و گل من قائم المقام کتیرا بوده، و نوشیدن آن از خونریزی سینه
و خونریزی معده جلوگیری مینماید.